Biyoteknoloji Enstitüsü stratejik yol haritaları eğitim ve araştırma stratejileri olarak sınıflandırılabilir.
Enstitünün lisansüstü eğitim stratejik planlamasında yer alan başlıca amaç, halen yürütülmekte olan lisansüstü eğitimin kalitesini arttırmaktır. Bu amaç için belirlenen hedefler ve bu hedeflerin gerçekleşebilmesi için uygulamaya konulan faaliyetler aşağıdaki gibidir:
Biyoteknoloji Enstitüsü stratejik yol haritalarının ikinci kısmını araştırma stratejileri teşkil etmektedir.
Yetkin insan kaynağının oluşturulması: Biyoteknoloji Enstitüsü lisansüstü eğitim ve araştırma odaklı bir birim olup, projelerde doktora sonrası araştırmacı olarak görev alan elemanlar da çalışmaktadır. Şu an itibari ile enstitüde 3 adet doktora sonrası araştırmacı projelerde çalışmaktadır. 2012 yılından bu yana da Tarımsal biyoteknoloji sahasında 4 doktora sonrası araştırmacı, 3 misafir araştırmacı, 2 Erasmus öğrencisi; Sağlık biyoteknolojisi sahasında da 8 (misafir araştırmacı, 2 adet 2216 yurtdışı doktora öğrencisi ve 3 Erasmus öğrencisi yurtdışından Enstitüye çalışmak üzere gelmişlerdir. Enstitü, 2012 yılından beri toplam 7 öğrenciyi Erasmus kapsamında yurtdışına göndermiştir. Son 5 yılda enstitümüzün dahil olduğu toplam 61 Projeden, 3 tanesi (2’si COST, 1 Unesco Loreal) uluslararası desteklidir. Uluslararası projeler kapsamında yayınlanan makale sayısı 5 olup halihazırda devam eden proje sayısı ise 14’tür.
Biyoteknoloji Enstitüsünün personel alımında izlediği politika, alınacak personelin enstitünün odaklandığı çalışma alanlarına yönelik tecrübesinin olması ve yurt dışı deneyimine sahip olması yönündedir. Biyoteknoloji Enstitüsüne son olarak 2012 yılında 2 adet akademik yükseltilme niteliğinde kadro verilmiştir. Söz konusu tarihten sonra talep edilen hiçbir kadro ne yazık ki alınamamıştır. Bu nedenle 2012 yılından bu yana Biyoteknoloji Enstitüsü’nde çalışma için yeni bir alım ya da görevlendirme yapılmadığı için bu süreçte zenginleşme olanağı bulunamamıştır.
Biyoteknoloji Enstitüsü SİSBİYOTEK İleri Araştırma Birimi 2004 yılı sonunda faaliyete geçmiş, 2019 yılı finansal değerlendirmesine 81.808.704 TL TL’lik bir DPT projesi kapsamında kurulmuş ve ülkemizdeki ilgili tüm kurum ve kuruluşların, araştırmacıların kullanımlarına Enstitü kuralları dahilinde açık olan bir araştırma altyapısıdır. Birimden cihaz kullanımı, hizmet ve uzun dönemli araştırma yürütme çerçevesinde birçok kişi ve kuruluş faydalanmıştır.
Araştırma altyapısının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi: SİSBİYOTEK altyapısı faaliyete geçtiği 2014’den itibaren 14 yıl geçmiştir. Bu süre birimde kurulu cihazların büyük çoğunluğu için ömürlerinin dolduğu (yedek parçasının bulunamadığı/parça değişimine rağmen tekrarlayan arızaların yaşandığı) bir süredir. Bu nedenle SİSBİYOTEK kapsamlı bir cihaz güncellemesine ihtiyaç duymaktadır. Bu özellikle proteom araştırma cihazları ile yeni nesil genom analiz cihazları için aciliyet arz etmektedir.
Enstitü, 2013 yılından bugüne 6550 sayılı Araştırma Altyapıları Kanunu’na dahil olma çalışmalarını sürdürmektedir. Biyoteknoloji Enstitüsü ve sahip olduğu kapsamlı cihaz parkının sorunsuz sürdürülebilirliği ancak söz konusu veya benzeri bir kanun kapsamına alınması ile mümkün olabilecektir. Buna öncü olacak en önemli gelişme, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün desteği ile mevcut binanın yaklaşık 3 katı büyüklüğünde yeni bir bina inşa edilmesi olmuştur. Böylelikle Biyoteknoloji Enstitü ihtiyaç duyduğu daha geniş ve günün şartlarına uygun fiziki yapıya kavuşma imkanı bulmuştur. Bu yeni bina ile laboratuvarımızda akredite testlerin gerçekleştirilebileceği alanların tesis edilebilmesi mümkün olacaktır